Ποικιλίες Αχλαδιών
2014-02-26 13:05
Ποικιλία Αχλαδιάς Κοντούλα
Γενικά: Αρκετά ζωηρό και ορθόκλαδο.
Εμφανίζει στην νεαρή βλάστηση αιχμές - αγκάθια που δυσκολεύουν το αραίωμα και την συγκομιδή.
Καρπός: Σχετικά μικρός και σε σχήμα ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της κοντούλας.
Η παραδοσιακή κοντούλα, η κοντούλα της Κορίνθου έχουν γυρτό σαρκώδη ποδίσκο, ενώ έχουν αχλαδόμορφο σχήμα με ευθυτενές ποδίσκο.
Είναι γευστικά αχλάδια και κερδίζουν τις εντυπώσεις σε όποιον τα προτιμά.
Εμφανίζει στην νεαρή βλάστηση αιχμές - αγκάθια που δυσκολεύουν το αραίωμα και την συγκομιδή.
Καρπός: Σχετικά μικρός και σε σχήμα ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της κοντούλας.
Η παραδοσιακή κοντούλα, η κοντούλα της Κορίνθου έχουν γυρτό σαρκώδη ποδίσκο, ενώ έχουν αχλαδόμορφο σχήμα με ευθυτενές ποδίσκο.
Είναι γευστικά αχλάδια και κερδίζουν τις εντυπώσεις σε όποιον τα προτιμά.
Ποικιλία Αχλαδιάς Κρυστάλλι
Γενικά: Ιδιαίτερα ζωηρό, ορθόκλαδο και παραγωγικό.
Δύσκολα ελέγχεται η ζωηρότητα της ποικιλίας και συνιστάται η χρήση πολύ νάνων υποκειμένων κυδωνιάς όπου οι εδαφικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Καρπός: Ελαφρά κίτρινος κατά την ωρίμανση, αρωματικός, ιδιαίτερα γευστικός, δεν συντηρείται πολύ καλά τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.
Ωριμάζει μέσα Αυγούστου.
Δύσκολα ελέγχεται η ζωηρότητα της ποικιλίας και συνιστάται η χρήση πολύ νάνων υποκειμένων κυδωνιάς όπου οι εδαφικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Καρπός: Ελαφρά κίτρινος κατά την ωρίμανση, αρωματικός, ιδιαίτερα γευστικός, δεν συντηρείται πολύ καλά τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.
Ωριμάζει μέσα Αυγούστου.
Ποικιλία Αχλαδιάς Abate Fetel
Γενικά: Αρκετά ζωηρό και ορθόκλαδο.
Καρπός: Μεγάλος, αχλαδόμορφος (καμπάνα), αρκετά γευστικός, με λιθώδη υφή.
Συντηρείται πάρα πολύ καλά.
Άλλα χαρακτηριστικά: Έχει ιδιορυθμίες στην καρποφορία.
Δεν καρποφορεί εύκολα.
Κατάλληλος επικονοιαστής είναι η ποικιλία Coscia.
Απαιτεί ενισχυτικούς ψεκασμούς καρποδετικών κατά την ανθοφορία για να καρποδέσει ικανοποιητικά. Ευαίσθητη ποικιλία στην χλώρωση σιδήρου.
Καρπός: Μεγάλος, αχλαδόμορφος (καμπάνα), αρκετά γευστικός, με λιθώδη υφή.
Συντηρείται πάρα πολύ καλά.
Άλλα χαρακτηριστικά: Έχει ιδιορυθμίες στην καρποφορία.
Δεν καρποφορεί εύκολα.
Κατάλληλος επικονοιαστής είναι η ποικιλία Coscia.
Απαιτεί ενισχυτικούς ψεκασμούς καρποδετικών κατά την ανθοφορία για να καρποδέσει ικανοποιητικά. Ευαίσθητη ποικιλία στην χλώρωση σιδήρου.
Ποικιλία Αχλαδιάς Πασά Κρασάνα
Γενικά: Αρκετά ζωηρό και ορθόκλαδο.
Καρπός: Μεγάλος, αχλαδόμορφος (καμπάνα), αρκετά γευστικός, με λιθώδη υφή.
Συντηρείται πάρα πολύ καλά.
Καρπός: Μεγάλος, αχλαδόμορφος (καμπάνα), αρκετά γευστικός, με λιθώδη υφή.
Συντηρείται πάρα πολύ καλά.
Ποικιλία Αχλαδιάς Αλχαδόμηλα
Γενικά: Αρκετά ζωηρό και ορθόκλαδο.
Καρπός: Μεγάλος, αρκετά γευστικός, με λιθώδη υφή.
Συντηρείται πάρα πολύ καλά
Ποικιλία Αχλαδιάς Williams
Γενικά: Μέτρια ζωηρό με πλαγιόκλαδη συμπεριφορά.
Εμφανίζει προβλήματα ασυμφωνίας με τα περισσότερα υποκείμενα κυδωνιάς.
Καρπός: Μετρίου μεγέθους, πράσινος που όμως όταν προέρχεται από δένδρο με ενδιάμεσο εμβολιασμό το μέγεθος του καρπού είναι πολύ μεγάλο.
Αρκετά γευστικός και χυμώδης.
Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην βιομηχανία κομπόστας αλλά και ως επιτραπέζιο.
Άλλα χαρακτηριστικά: Η τρίτη κατά σειρά δημοφιλής ποικιλία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Υπάρχει και κόκκινη παραλλαγή της ποικιλίας με το όνομα Red Bartlett.
Εμφανίζει προβλήματα ασυμφωνίας με τα περισσότερα υποκείμενα κυδωνιάς.
Καρπός: Μετρίου μεγέθους, πράσινος που όμως όταν προέρχεται από δένδρο με ενδιάμεσο εμβολιασμό το μέγεθος του καρπού είναι πολύ μεγάλο.
Αρκετά γευστικός και χυμώδης.
Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην βιομηχανία κομπόστας αλλά και ως επιτραπέζιο.
Άλλα χαρακτηριστικά: Η τρίτη κατά σειρά δημοφιλής ποικιλία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Υπάρχει και κόκκινη παραλλαγή της ποικιλίας με το όνομα Red Bartlett.
Πηγή: https://www.trimis.eu/pears_general.html
Επαφή
Μηλοειδή
rokaki666@hotmail.com